Ακόμη κι αν φοράτε φακούς επαφής εδώ και χρόνια, είναι πολύ σημαντικό να επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρο/εφαρμοστή σας για ετήσιες οφθαλμολογικές εξετάσεις, καθώς τα μάτια σας και, κατ’ επέκταση, η όρασή σας θα περάσουν από πολλές αλλαγές κατά τη διάρκεια της ζωής σας.

Πώς αλλάζει η όρασή σας με την πάροδο του χρόνου

Όσο μεγαλώνετε, μπορεί να αντιμετωπίζετε μια ελαφρώς μεγαλύτερη τάση να παρουσιάζετε προβλήματα με τα μάτια σας καθώς και άλλα προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση και διαβήτη, και ο οφθαλμίατρος/εφαρμοστής σας ενδέχεται να είναι σε θέση να εντοπίσει τα πρώιμα σημάδια αυτών των παθήσεων. Καθώς η όρασή σας αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, θα χρειαστεί να αλλάξετε τους φακούς επαφής σας, για να συνεχίσετε να βλέπετε καθαρά. Κάνοντας οφθαλμολογικές εξετάσεις σε τακτική βάση ή τουλάχιστον μία φορά κάθε έτος, ο οφθαλμίατρος/οπτομέτρης σας μπορεί να επιβεβαιώσει ότι οι φακοί επαφής σας είναι ακόμη κατάλληλοι για εσάς και τις ανάγκες της όρασής σας.

Προστατεύοντας τα μάτια σας από τον ήλιο

Ο ήλιος, εκτός από τις επιπτώσεις που έχει στο δέρμα σας, μπορεί να προκαλέσει παρόμοια βλάβη και στα μάτια σας με την πάροδο του χρόνου, επηρεάζοντας κατά συνέπεια την όρασή σας. Εκτός από τις προφυλάξεις που χρειάζονται από την έκθεση στο άμεσο ηλιακό φως, πρέπει να προσέχετε και το φως που αντανακλάται από επιφάνειες όπως η άμμος, το χιόνι ή το νερό, γεγονός που μπορεί να κάνει πιο έντονη την έκθεση και είναι κατά συνέπεια πιο βλαβερό για τα μάτια σας. Εκτός από τη χρήση γυαλιών ηλίου και ενός καπέλου όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο στον ήλιο, το να φοράτε φακούς επαφής που διαθέτουν τεχνολογία ενάντια στη μετάδοση των επιβλαβών UV ακτίνων * θα συμβάλλει στην προστασία των ματιών σας.

Τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις

Ακόμη και αν ήδη φοράτε φακούς επαφής, μπορεί να παρουσιάσετε αλλαγές στην όρασή σας. Αυτό μπορεί να συμβεί σταδιακά στην αρχή, αλλά αν το αφήσετε χωρίς έλεγχο μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου. Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό να επισκέπτεστε τακτικά τον οφθαλμίατρο/εφαρμοστή σας για εξετάσεις των ματιών σας, για να διασφαλίσετε ότι εντοπίζετε τυχόν αλλαγές στην όρασή σας και ότι η συνταγή σας προσαρμόζεται ανάλογα. Οι περισσότερες αλλαγές στην όρασή σας είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν με φακούς επαφής ή γυαλιά.

Έλεγχος για την κατάσταση της υγείας

Εκτός από τον έλεγχο της όρασής σας, ο οφθαλμίατρος/εφαρμοστής σας θα εξετάσει επίσης τα μάτια σας και ενδέχεται να εντοπίσει  τυχόν  προβλήματα υγείας των ματιών, ενώ είναι ακόμη νωρίς και μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε εύκολα. Σε αυτά μπορεί να περιλαμβάνονται παθήσεις των ματιών όπως το γλαύκωμα ή ο καταρράκτης ή άλλες παθήσεις, που εκτείνονται από την υψηλή χοληστερόλη μέχρι και τον διαβήτη.

Σημάδια ότι πρέπει να επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρο/εφαρμοστή σας

Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε σημάδια ή συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά που περιγράφονται παρακάτω, είναι πολύ σημαντικό να κλείσετε ένα ραντεβού με τον οφθαλμίατρο/εφαρμοστή  σας, για να εξετάσει τα μάτια σας και να σας συμβουλέψει για τις επόμενες κινήσεις σας

-Αλλαγή στην όραση

-Απώλεια όρασης

-Πόνο, κάψιμο, κνησμό ή ενόχληση στα μάτια

Βρίσκοντας τους σωστούς φακούς επαφής

Παρέχοντας μια μεγάλη ποικιλία υλικών, συχνότητας αντικατάστασης  και τύπων φακών επαφής, ο εφαρμοστής σας θα σας βοηθήσει να βρείτε τη λύση που να ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες διόρθωσης της όρασής σας, την ηλικία σας και τον τρόπο ζωής σας.

Τύποι φακών επαφής

Ακόμη και αν η όρασή σας δεν έχει αλλάξει, μπορεί να έρθει κάποια στιγμή που θα θελήσετε μια αλλαγή στους φακούς επαφής σας, όπως σε περίπτωση που θέλετε να δοκιμάσετε φακούς ημερήσιας αντικατάστασης για κάποιο ταξίδι σας, αντί των συνηθισμένων σας φακών συχνής αντικατάστασης. Σε αυτήν την περίπτωση, ο εφαρμοστής σας θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τους κατάλληλους για εσάς φακούς.

ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ

Μάθετε πώς να καθαρίζετε και να φροντίζετε κατάλληλα τους φακούς επαφής σας.

Εξακολουθείτε να έχετε απορίες για τους φακούς επαφής;

* Όλοι οι φακοί επαφής ACUVUE® παρέχουν προστασία από την UV ακτινοβολία ενάντια στη μετάδοση των επιβλαβών UV ακτίνων στον κερατοειδή χιτώνα και μέσα στα μάτια. Οι φακοί επαφής με UV προστασία ΔΕΝ αντικαθιστούν τα γυαλιά με UV προστασία όπως τα γυαλιά ηλίου γιατί δεν καλύπτουν πλήρως το μάτι και την περιοχή γύρω από αυτό. Θα πρέπει να συνεχίσετε να φοράτε γυαλιά με UV προστασία σύμφωνα με τις οδηγίες του εφαρμοστή σας.