Η ανατομία του ματιού και πώς επηρεάζει την όραση

Τα μάτια σας είναι περίπλοκα, ευαίσθητα και εκφραστικοί «καθρέπτες της ψυχής σας». Αλλά πώς βλέπουν; Τα μάτια σας λαμβάνουν φως και μεταδίδουν λεπτομερή μηνύματα στον εγκέφαλό σας, ο οποίος τα ερμηνεύει σαν εικόνες. Κάθε μέρος του ματιού σας έχει διαφορετικό, ειδικό ρόλο στη μετάδοση αυτών των εικόνων. Το μάτι σας είναι ένα μικρό, σχεδόν σφαιρικό όργανο που αποτελείται από μια επικάλυψη διαφανούς γέλης και περιέχει στο εσωτερικό του ειδικά επιμέρους στοιχεία. Η επικάλυψη έχει τρία διακριτά στρώματα, το καθένα εκ των οποίων επιτελεί το δικό του σύνολο λειτουργιών:

Εξωτερικό στρώμα: Σκληρός χιτώνας

Ο σκληρός χιτώνας είναι το σκληρό, προστατευτικό «λευκό του ματιού», το οποίο είναι αδιαφανές. Μπροστά είναι ο κερατοειδής, ένα διαφανές παράθυρο που επιτρέπει στο φως να ταξιδεύει στο εσωτερικό του ματιού σας. Γύρω από τον κερατοειδή, μια λεπτή, διαφανής μεμβράνη που ονομάζεται επιπεφυκότας προστατεύει το υπόλοιπο μπροστινό μέρος του ματιού και το εσωτερικό των βλεφάρων σας.

Μεσαίο στρώμα: Χοριοειδής χιτώνας

Πίσω από τον σκληρό χιτώνα, βρίσκεται το μεσαίο στρώμα, ο χοριοειδής χιτώνας. Αυτός είναι σκούρος, για να εμποδίζει την αντανάκλαση του φωτός στο εσωτερικό των ματιών σας, και περιέχει κυρίως αιμοφόρα αγγεία για να τρέφει τα μάτια σας. Μπροστά από τον χοριοειδή χιτώνα είναι η ίριδα, η οποία δίνει στα μάτια σας το χρώμα τους. Η κόρη σας είναι το κυκλικό άνοιγμα, σαν μαύρη κουκκίδα, στο κέντρο της ίριδάς σας. Οι μύες στην ίριδά σας ελέγχουν το μέγεθος της κόρης σας ώστε να αφήνουν να περνά από μέσα της περισσότερο ή λιγότερο φως.

Εσωτερικό στρώμα: Αμφιβληστροειδής χιτώνας

Η λειτουργία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα σας είναι να καταγράφει πληροφορίες φωτός που αποστέλλονται από το κύριο νεύρο του ματιού σας (το οπτικό νεύρο) ως νευρικές ώσεις στον εγκέφαλό σας. Ο εγκέφαλός σας, στη συνέχεια, μετατρέπει αυτά τα μηνύματα σε εικόνες. Στον αμφιβληστροειδή σας, οι ακτίνες φωτός συλλαμβάνονται από δύο τύπους φωτοευαίσθητων κυττάρων: τα ραβδία και τα κωνία. Τα ραβδία σας βοηθούν να βλέπετε σε χαμηλό φωτισμό, ενώ τα κωνία σας επιτρέπουν να βλέπετε λεπτομέρειες και χρώματα.

Ο φακός

Ο φακός του ματιού σας είναι διαφανής και εύκαμπτος. Εστιάζει το φως στον αμφιβληστροειδή σας. Για εργασίες ακριβείας, το φως εστιάζεται στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς σας, σε μια περιοχή που ονομάζεται ωχρά κηλίδα. Οι μύες γύρω από τον φακό σας ελέγχουν το σχήμα του, επιτρέποντάς σας να βλέπετε αντικείμενα σε διάφορες αποστάσεις.

Το υπόλοιπο του ματιού σας

Η κοιλότητα μεταξύ του φακού και του κερατοειδούς σας περιέχει ένα υγρό που ονομάζεται υδατοειδές υγρό. Μια ζελατινώδης ουσία, που ονομάζεται υαλοειδές σώμα, γεμίζει την κοιλότητα πίσω από τον φακό σας. Το υδατοειδές υγρό και το υαλοειδές σώμα δίνουν στα μάτια σας το σχήμα τους.

ΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ

1) Το φως εισέρχεται στο μάτι σας μέσα από τον κερατοειδή, ο οποίος διαθλά το φως.

2) Η κόρη σας προσαρμόζεται σε μέγεθος, μεγαλώνοντας στον χαμηλό φωτισμό και μικραίνοντας στον έντονο φωτισμό.

3) Το φως διέρχεται από την κόρη σας, μέσα στον φακό, ο οποίος αλλάζει σχήμα ώστε να εστιάσει το φως στον αμφιβληστροειδή σας, σύμφωνα με το εάν κοιτάτε ένα κοντινό ή ένα μακρινό αντικείμενο.

4) Τα ραβδία και τα κωνία στον αμφιβληστροειδή σας απορροφούν το φως και στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλό σας μέσω του οπτικού νεύρου. Ο εγκέφαλός σας μεταφράζει αυτά τα μηνύματα σε εικόνα.

Δεδομένης της περιπλοκότητας του ματιού, δεν κάνει εντύπωση το γεγονός ότι μπορεί να μη λειτουργούν πάντα όπως θα έπρεπε, κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα δυσκολία στην όραση. Τα προβλήματα όρασης, όπως η υπερμετρωπία, η μυωπία και ο αστιγματισμός, είναι πολύ κοινά. Εάν εμφανίζετε προβλήματα με την όρασή σας, ζητάτε πάντα τη συμβουλή ενός οπτικού για να προγραμματίσετε μια οφθαλμική εξέταση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο αναζήτησής μας για να βρείτε έναν εφαρμοστή στην περιοχή σας.

ΑΡΧΙΣΤΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΦΑΚΟΥΣ ΕΠΑΦΗΣ

Αρχίστε τη δωρεάν† δοκιμή των φακών επαφής ACUVUE® σήμερα.

Εξακολουθείτε να έχετε ερωτήσεις σχετικά με τους φακούς επαφής;