Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (Age-related macular degeneration, AMD) είναι μια οφθαλμική πάθηση που συνήθως αναπτύσσεται στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Υπάρχουν δύο τύποι AMD: Η μη εξιδρωματική (ξηρή) AMD είναι πιο κοινή, αναπτύσσεται σταδιακά και μπορεί να προκαλέσει μερική απώλεια όρασης. Η εξιδρωματική (υγρή) AMD αναπτύσσεται πιο γρήγορα και μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη απώλεια όρασης. Και οι δύο μορφές μπορούν να συνυπάρχουν ταυτόχρονα.

Συμπτώματα

Η ξηρή AMD οδηγεί σε σταδιακή απώλεια του κεντρικού οπτικού πεδίου, παραμορφώνοντας και θολώνοντάς το, ενώ τα αντικείμενα μπορεί να φαίνονται με ασυνήθιστο σχήμα ή μέγεθος. Αρκετά συχνά η περιφερική (πλευρική) όραση παραμένει άθικτη. Με την υγρή AMD, έχετε παρόμοια απώλεια οπτικού πεδίου, αλλά αυτό συμβαίνει πιο γρήγορα.

Αιτίες

Η AMD εμφανίζεται όταν η ωχρά κηλίδα, το κεντρικό μέρος του αμφιβληστροειδούς του ματιού σας, σταματά να λειτουργεί αποτελεσματικά.

Συνήθως δεν υπάρχει θεραπεία για την AMD, παρόλο που οι καθημερινές δραστηριότητες μπορούν να διευκολυνθούν με καλό φωτισμό, μεγάλες γραμματοσειρές και μεγεθυντικό φακό.
Η υγρή AMD αντιμετωπίζεται μερικές φορές με φάρμακα ή επέμβαση με laser. Η θεραπεία δεν βελτιώνει πάντα την όραση, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη περαιτέρω απώλειας της όρασης.
Τα συμπληρώματα διατροφής, οι τροφές όπως τα πράσινα λαχανικά και η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξη της AMD.

ΑΡΧΙΣΤΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΦΑΚΟΥΣ ΕΠΑΦΗΣ

Αρχίστε τη δωρεάν† δοκιμή των φακών επαφής ACUVUE® σήμερα.

Εξακολουθείτε να έχετε ερωτήσεις σχετικά με τους φακούς επαφής;

†Παρακαλούμε λάβετε υπόψη ότι μπορεί να προκύψουν έξοδα οφθαλμολογικών εξετάσεων και εφαρμογής. Μόνο για κατοίκους Ελλάδας ηλικίας 18 και άνω. Μία δοκιμή ανά άτομο. Καταλληλότητα του χρήστη κατά την κρίση του εφαρμοστή. Μόνο για συμμετέχοντες οπτικούς.