ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ;

Ο αστιγματισμός είναι μια κοινή πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε θολή ή παραμορφωμένη όραση σε όλες τις αποστάσεις. Μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας και, συχνά, τα άτομα με αστιγματισμό έχουν και μυωπία ή υπερμετρωπία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχεδόν τα μισά άτομα που φορούν γυαλιά για  διόρθωση της όρασης έχουν αστιγματισμό.

Τι προκαλεί τον αστιγματισμό;

Ο αστιγματισμός εμφανίζεται όταν η επιφάνεια του ματιού (κερατοειδής) ή ο φακός πίσω από αυτήν δεν έχει σφαιρικό σχήμα, αλλά ωοειδές, σαν μπάλα του ράγκμπι. Αυτό παραμορφώνει το φως που εισέρχεται στο μάτι, το οποίο δεν εστιάζει σωστά στον αμφιβληστροειδή, με αποτέλεσμα η εικόνα να είναι θολή.

Ποια είναι τα συμπτώματα του αστιγματισμού;

Ο αστιγματισμός μπορεί να προκαλέσει θολή όραση όταν προσπαθείτε να εστιάσετε σε αντικείμενα που βρίσκονται σε μακρινή απόσταση, όπως οδικές πινακίδες. Μπορεί επίσης να επηρεάσει την όρασή σας σε δραστηριότητες που εκτελούνται σε κοντινή απόσταση, όπως ανάγνωση ή ραπτική. Εάν δεν διορθωθεί, ο αστιγματισμός μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, κούραση,  αλληθωρισμό και θολή όραση.

ΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΟΤΙ ΕΧΩ ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟ;

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε αστιγματισμό, χρησιμοποιήστε το εργαλείο για να βρείτε έναν εφαρμοστή στην περιοχή σας και να προγραμματίσετε μια οφθαλμική εξέταση.

Οφθαλμική εξέταση για αστιγματισμό

Ενώ περιμένετε το ραντεβού με τον εφαρμοστή σας, μπορείτε να δοκιμάσετε τα παρακάτω στο σπίτι:

  1. Εάν χρησιμοποιείτε γυαλιά ή φακούς επαφής, φορέστε τα.
  2. Καθίστε σε απόσταση περίπου 35 cm από την οθόνη του υπολογιστή σας.
  3. Κοιτάξτε το σχέδιο με το χέρι σας να καλύπτει το ένα μάτι. Πώς εμφανίζονται οι γραμμές; Εμφανίζονται όλες εξίσου καθαρές και ευκρινείς;
  4. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα ξανά για να ελέγξετε το άλλο μάτι.

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματά σας;

Εάν δεν έχετε αστιγματισμό, οι γραμμές θα πρέπει να εμφανίζονται με ευκρινή εστίαση και εξίσου σκούρες. Εάν μερικές ομάδες γραμμών εμφανίζονται ευκρινείς και σκούρες, ενώ άλλες θολές και πιο ανοιχτόχρωμες, μπορεί να έχετε αστιγματισμό. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμά σας, πρέπει να πάρετε επιβεβαίωση από έναν επαγγελματία υγείας των ματιών.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ ΓΙΑ ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟ

Για καθαρή όραση με τον αστιγματισμό, οι φακοί επαφής σας πρέπει να μένουν στη θέση τους και να μην περιστρέφονται ή μετατοπίζονται, ακόμη και με έναν δραστήριο τρόπο ζωής. Οι φακοί επαφής ACUVUE® για αστιγματισμό διαθέτουν τον μοναδικό σχεδιασμό  σταθεροποιήσης μέσω των βλεφάρων, μια τεχνολογία που διασφαλίζει τη σταθερότητα, την οξύτητα και την καθαρότητα της όρασής σας καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας.

ΑΡΧΙΣΤΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΦΑΚΟΥΣ ΕΠΑΦΗΣ

Αρχίστε τη δωρεάν† δοκιμή των φακών επαφής ACUVUE® σήμερα.

Εξακολουθείτε να έχετε ερωτήσεις σχετικά με τους φακούς επαφής;

†Παρακαλούμε λάβετε υπόψη ότι μπορεί να προκύψουν έξοδα οφθαλμολογικών εξετάσεων και εφαρμογής. Μόνο για κατοίκους Ελλάδας ηλικίας 18 και άνω. Μία δοκιμή ανά άτομο. Καταλληλότητα του χρήστη κατά την κρίση του εφαρμοστή. Μόνο για συμμετέχοντες οπτικούς